Vegetariska skålar spikade med vibrerande asiatiska smaker

Lukas Volger är en vegetarisk kokbokförfattare som jag länge har beundrat, ända sedan han vänt min veggie-burgercynism med sin kokbok 2010, “Veggie Burgers Every That Way.” Han är en mästare på att skapa attraktiva vegetariska och veganmåltider som är sammansatta med en lätt hand men det fyller dig. Detta är verkligen fallet med hans senaste bok, “Skål.” Bokens underrubrik, “Vegetariska recept för Ramen, Pho, Bibimbap, Dumplings och andra maträtter,” definierar ganska bra uppdelningen av kapitlen, med många glädjande , ljusa variationer på varje tema. Hans kapitel med klumpskål erbjuder mer än ett dussin recept för vegetariska klimpar och öppna shumai, följt av en mängd fordon för dem: vann-ton eller misosoppa, stekt ris, spannmålskålar, gröna sallader klädda med honungsoy vinägrett.

Jag skulle gärna toppa den stekt bok choy och ris med kryddig morotklimpar, som är fyllda med en blandning av ångade morötter, jalapeño, scallions, vitlök, limesaft, koriander och rostade jordnötter. Med några undantag är gommen här definitivt asiatisk, sann till ursprunget till många av dessa skålar. Boken förser oss med ett skafferi med asiatiska ingredienser, både butiksköpta och hemlagade, som är realistiskt för hyllutrymmet i ett Brooklyn-lägenhetskök men tillräckligt omfattande för att täcka alla hans receptkrav.

Han vet precis när han ska pumpa upp smaken av en lugn blandning av nudlar eller spannmål och grönsaker, vare sig det är med en kryddig koreansk fermenterad chile pasta (gochujang), en indonesisk vitlök chile pasta (sambal oelek), en söt och kryddig japansk chile- infunderad olja (rayu), en snabbt fermenterad kimchi eller krossad ingefära. I dessa recept steker han squash, shiitakes och broccoli rabe i en söt och kryddig blandning av soja, chilipasta, socker och olja för en vinterbibimbap, och förtjänar en delikat vårramen med krossad eller riven ingefära och citronskal. Båda rätter använder smaktillsatser till stor effekt, ett kännetecken för Mr. Volgers matlagning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *