Vegetarisk fri från diabetes?

En del forskning visar att följarna av vegetarianism (undvika livsmedel från djur) har en minskad risk för dödsfall. Till exempel hjärt-kärlsjukdom, hypertoni och cancer. Vad sägs om risken att utveckla diabetes? Dr. Dr. Aris Wibudi, Sp PD, KEMD, sa att det att vara en följare av vegetarianism inte garanterar att en person är fri från diabetes mellitus.

”Det som måste beaktas är hur mycket vi konsumerar kolhydrater. Indierna ensam är många som blir vegetarianer som har höga diabetesfrekvenser eftersom de fortfarande konsumerar ris, förklarade han. I kroppen cirkulerar alla kolhydrater som smälts och så småningom absorberas i blodet som socker eller glukos. Ju enklare kolkedja i ett kolhydrat, desto snabbare omvandlas det till socker.

Därför, för att kompensera, rekommenderar Dr. Aris att konsumera kolhydrater tillsammans med livsmedel som har låg glykemisk belastning, nämligen livsmedel med hög fiber. “Kompositionen i en platta bör bestå av 1/4 ris, 1/4 fiber och 1/4 protein”, förklarade han. Forskning visar att vegetarianer kan vara friskare och ha en längre livslängd med tanke på att vegetarianism ofta åtföljs av annan hälsosam livsstil, som att inte röka, regelbunden motion och inte konsumera alkohol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *